Otok ljubezni Ižakovci

Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja

Büjraški dnevi

Tradicionalni Büjraški dnevi v Ižakovcih

Ohranjanje kulturne zgodovine in dediščine. Spoznavanje starih običajev. Tu se srečamo z mednarodno kulturo, büjraši, mlinarji, predicami, tkalkami, lončarji, pletarji, brodarji, kmeticami, ljudskimi godci in pevci ter bogatim narodnim izročilom.

Tradicionalni Büjraški dnevi v Ižakovcih

Jedro prireditve

Ohranjanje kulturne zgodovine in dediščine. Spoznavanje starih običajev. Tu se bo srečala mednarodna kultura, büjraši, mlinarji, predice, tkalke, lončarji, pletarji, brodarji, kmetice, ljudski godci in pevci ter bogato narodno izročilo. Prireditev bo bogata tudi po tradicionalni büjraši kulinariki in glasbi za vse okuse. Od ljudske, etno, do narodnozabavne in zabavne glasbe. Prireditev bo dobila poseben čar z mitološko predstavo na obrežju reke Mure.

Namen prireditve

Ljudje smo si različni. Zanima nas veliko stvari. A kdor čuti in se zaveda, da je doma ob Muri, naj bo Pomurec ali Obmurec ve, da je Mura krojila, bogatila in pustošila, a vedno povezovala ljudi, delo in običaje. Še danes piše svojo zgodbo v svoji 444 km dolgi strugi. In mlin ponovno melje žito. Plavajoči mlin na reki Muri je edinstven objekt v slovenskem in evropskem merilu.

Tudi v našem vsakdanu je tako, da zmeraj nekaj büjramo. Hočemo nekaj zajeziti in ukrotiti. Včasih uspešno, drugič manj uspešno. Hočemo vedno več in več. A narava nam je vedno veliko dajala. Sami smo zahtevali vedno več. Preveč. In vedno manj imamo časa, da bi opazovali življenje okrog sebe, ljudi, naravo, jutra in običaje.

Zato je bila speljana reka Mura po stari strugi. Samo zato, da simbolično ohrani polje življenja, kulture in zgodovine - OTOK LJUBEZNI - na eni strani dostopen z brodom, na drugi strani preko brvi. Tu na otoku je nek poseben čar. Ljudje radi prihajajo sem in se radi vračajo. Tu najdejo veselje, ljudsko izročilo, prijatelje, lepoto narave in začutijo tok reke Mure.

Reka in büjranje

Najprej je bila reka, nato büjraš. Stari ljudje znajo povedati, da je od nekdaj " svejta ". Kot narasla reka prestopi bregove in se zlije po poljanah, logih, ko ogrozi vas, zaselek, ker je postala predivja, deroča, ker grozi, da bo odnesla vse s seboj v strugo, govorimo o büjraštvu. Büjraš je arhaični akter na Muri. Za opravljanje svojega dela uporablja gramoz iz nasipa proda, vrbovo in ostalo vejevje za izdelovanje pavša (fašine) in izgradnjo voclina (tonjače) lesene kole za prepletanje z vejevjem, da se usmerja tok reke. Nekoč je zvenela njihova pesem: Mi smo büjrašje…. Lepo zveni tudi danes.

© 2018 Otok ljubezni Ižakovci | Produkcija Interplanet Obiščite tudi:   Slovenske narodne pesmi